EU pályázatírás

Aktuális EU pályázatírási hírek: A blog a vállalkozások számára elérhető vissza nem térítendő támogatásokkal foglalkozik. A blog szerkesztője a Forrás Centrum Kft.

Friss topikok

  • EUPM: A nagy pályázati lázban ne felejtsétek, hogy kellő tudás birtokában sikeresebbek lehettek. Jó tapa... (2010.02.01. 11:14) Zöld Beruházási Rendszer

Szerkesztő:

Az EU pályázatírás blogot a Forrás Centrum Kft. szerkeszti, hogy ezzel segítse a vállalkozásokat a pályázati rendszerben történő eligazodásban

Hat környezetvédelmi nagyprojektről döntött a kormány

2008.09.11. 11:20 | pályázat | Szólj hozzá!

Címkék: pályázat környezetvédelem projekt

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív Programja keretében a kormány augusztus 13-án hat, összesen közel 100 milliárd forint értékű környezetvédelmi nagyprojekt támogatásáról döntött.A két árvízi tározó, két hulladékgazdálkodási rendszer és két szennyvíztisztítási projekt több mint 500 település 1,4 millió lakójának életminőségét javítja majd.

A 38 milliárdos összköltségű Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó 29,3 milliárd forint uniós és 5,2 milliárd forint pedig költségvetési támogatásból valósul meg 2011 végére. Még az idén elkészül a Cigánd-Tiszakarádi és a Tiszaroffi tározó. Így a Közép-Tiszán épülő három tározó - a Hanyi-Tiszasülyi, a Tiszaroffi és a Nagykunsági - Kisköre és Csongrád között 55-65 cm-rel csökkenti a vízszintet, ez 570 ezer embert és 660 ezer hektár területet óv meg az árvíztől ezen a szakaszon, és még Szegednél is 30 cm-rel csökkenti a vízszintet. Előkészületben van a Beregi és a Szamos-Kraszna közi tározók EU-támogatása is, így a 2013-ig megépülő 6 tározó a Tisza teljes hosszán 50-60 cm-rel csökkenti a vízszintet. 2013-ig mintegy 140 milliárd Ft európai uniós forrást vonhatunk be az árvízvédelmi fejlesztésekbe, ebből 110 milliárd Ft-ot a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésére.

A 28 milliárd forint összköltségű két hulladékgazdálkodási nagyprojekt 19,5 milliárd támogatásból valósul meg, ebből 16,5 milliárd forint európai uniós, 3 milliárd forint pedig költségvetési támogatás. A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási projekt 313 település 426 ezer lakos évi mintegy 200 ezer tonna hulladékának korszerű, szelektív gyűjtésen és biológiai kezelésen alapuló feldolgozását oldja meg. A projekt 12 várost és 301 községet fed le, különösen a hátrányos helyzetű aprófalvak és tanyák környezeti biztonságát javítja majd. A Győr Nagytérségi települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer 112 település 260 ezer lakosának hulladékkezelését oldja meg 2,5 ezer km2 területen.

A 31,9 milliárd forint összköltségű két szennyvízkezelési nagyprojekt 26,5 milliárd forint támogatásból valósul meg, ebből 22,5 milliárd forint európai uniós, 4 milliárd forint pedig költségvetési támogatás. A Makó és térsége szennyvízelvezetését és szennyvíztisztítását szolgáló projekt keretében hat településen vezetékes szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer épül ki, ez 41 ezer lakost érint. A fejlesztés eredményeképp a csatornázott háztartások száma a jelenlegi 2342-ről 14 ezerre nő, így a jelenlegi 23%-os csatornázottság közel 100%-ra emelkedik. Csökken a térség belvíz veszélyeztetettsége, a talaj és a talajvíz szennyezettsége, valamint a Maros vízgyűjtőjének szennyezettsége is. A Békéscsaba szennyvíztisztítása és csatornázás-fejlesztése eredményeképp a 66 ezres városban további 21 ezer lakos kapcsolódhat rá a csatornahálózatra, így nő a komfortfokozat és alacsonyabbá is válik a lakosság számára a szennyvíz elszállításának költsége. A beruházás hatására jelentősen javul az Élővíz-csatorna és a Kettős-Körös vízminősége is.

A bejegyzés trackback címe:

https://eupalyazatiras.blog.hu/api/trackback/id/tr57658408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása